Nie je krém ako maslo

Robila som si poriadok v kúpeľňovej skrinke, kde schraňujem a svedomito hromadím väčšinu svojej kozmetiky, kým už nie je kam dávať. Všetko som starostlivo rozdelila na telovú kozmetiku, dekoratívku, šampóny a mydlá... Najväčšia kôpka bola plná krémov, telových mliek a masiel na telo a v tej chvíli som nemala tušenie, čo vyhodiť a čo si vlastne nechať. Samozrejme väčšinu som kedysi sotva otvorila a uschovala „na niekedy inokedy“. Čo vlastne ale je správnym produktom pre môj typ pokožky a aký je medzi tými všetkými telovými mazadlami rozdiel?

 

V prvom rade je dobré poznať typ svojej pokožky. Všeobecne sa rozdeľuje na suchúveľmi suchú, normálnu, mastnú a zmiešanú.

  56_1

Suchá pleť sa vyznačuje hrubosťou, pnutím až praskaním a šupinatením. Zle udržuje hydratáciu a má sklony k rýchlejším prejavom starnutia.

Normálna pleť nebýva ani mastná ani suchá, dobre udržuje hydratáciu a spravidla sa neprejavuje precitlivenosťou na žiadny druh kozmetiky. Je však potrebné ju chrániť, aby svoje ideálne vlastnosti nestratila škodlivými vplyvmi okolia.

Mastná pleť disponuje zvýšenou tvorbou kožného mazu, nie však prílišnou hydratáciou. Naopak je to jedným z prejavov dehydratovanej kože, preto sú žľazy stimulované viac k tvorbe kožného mazu, ktorý upcháva póry a môže spôsobovať akné.

Zmiešaná pleť je kombinácia mastnej a suchej pleti. Môžete teda nájsť ako mastné miesta, tak šupinkaté mapky na koži. Či tak alebo tak, vinníkom je opäť málo hydratovaná pokožka.

Ak patríte do ktorejkoľvek skupiny, je vhodné dopriať koži náležitú a správnu výživu a väčšinou aj hydratáciu. Prípravkov je na trhu naozaj nepreberné množstvo, je teda dobré si ujasniť, v ktorej kategórii hľadať, aby ste sa o seba starali vhodnou kozmetikou.

  61_1

Najuniverzálnejším prípravkom je telové mlieko. Obsahuje väčší podiel vody a ľahko sa vstrebáva, pokožku zanechá vláčnu a hebkú bez mastného filmu. Je vhodný najmä pre jedincov so suchšou, normálnou či zmiešanou pleťou. Pre tých s kožou naozaj suchou až ekzematickou by však nemuselo byť telové mlieko veľkým prínosom. Vyšší obsah vody a nízky podiel látok uzamykajúci hydratáciu by naopak mohol mať tendenciu vysušovať ešte viac. Tí citlivejší by mohli tiež cítiť pálenie práve následkom vysušenia.

 mceclip1-2

Krémy sú už o niečo bohatšie, čo sa konzistencie týka. Je to spôsobené najmä nižším obsahom vody a pridaním olejov, ktoré napomáhajú hydratácii v koži uzavrieť a udržať dlhšie. Nanášanie a vstrebávanie býva ľahké, zanechá jemnú ochrannú vrstvu, ktorá chráni pred nepriaznivými vplyvmi ako sú výkyvy počasia či nečistoty, ktoré majú tendenciu vysušovať a poškodzovať štruktúru pleti. Krém je vhodný nielen pre vysušenú a veľmi vysušenú kožu, ale aj pre zmiešanú a normálnu. Rozdielom potom bude frekvencia mazania – všeobecne však podľa potreby.

 117040101_3443657465656479_6614101247027527044_n      151005716_3997832993572254_1051137924400996706_n

Telové maslo už je trochu iný kaliber, ktorý je naozaj treba pokiaľ máte pleť veľmi suchú. Úplné minimum či ideálna absencia vody v masle vysvetľuje veľmi hutnú konzistenciu, dáte si teda trošku väčšiu prácu s rozmazávaním, ale výsledok za to jednoznačne stojí. Najdlhšie udržuje pleť hydratovanú a vyživenú a zároveň aj účinne chráni pred škodlivými vplyvmi okolia.

 mceclip2-1

Ako posledný treba spomenúť aj balzam. Ten je ideálny na lokálne použitie vlastne pre kohokoľvek, kto potrebuje zvláčniť a ochrániť napríklad pery, suchšie miesta na tele ako sú päty či drsnú pokožku lakťov. Často sa mieša s voskom, časť balzamu zostáva na pokožke a dlhú dobu pôsobí premasťujúcim efektom.

Ja osobne mám kožu suchú až veľmi suchú a musím povedať, že som si naozaj obľúbila telové maslá. Problém som mala s naberaním z misiek so skrutkovacím viekom. Maslo mi zostávalo za nechtami, rôzne sa drolilo kvôli svojej hustej konzistencii a pod. Na šťastie som našla telové maslo v tube rady Au Lait, ktoré tento jediný problém hravo rieši. Dávkovať ho možno iba vytlačením z tuby, rovnako ako krém či mlieko, a pritom máte stále všetky výhody telového masla. Za mňa úplne ideálne. Čo som si ďalej ponechala je balzam na pery v tyčinke. Balenie je značne praktické a dobre zvolený balzam môžete použiť nielen na pery, ale aj na iné suché miesta ako prvú pomoc úplne kdekoľvek.

Bolo mi síce ľúto porozdávať či vyhodiť polovicu prípravkov, ktoré som sotva použila, ale zato som zistila, čo moja koža potrebuje a ocenia. Jasne, bez mlieka, krému či masla na telo tiež prežijeme. Ale s tým správnym je to o toľko lepšie!